Sa-vintage Blue Box

Advertensie uit Prof Audio 1989

Frankfurt Musik Messe 1990


Produkt info van de Blue Box 4525 uit Mei 1986, leuk om te lezen zie bijlage.

SCAN 0065 PDF
PDF – 1,7 MB 215 downloads

Hier de opsomming van de verschillen tussen de beide typen:

Blue Box (4525)

- 2 rechthoekige basspoorten
- Mid/High driver: de oorspronkelijke RCD , en eigenlijke te zwakke (30Watt AES, 500Watt Piek) driver, was de SA 8520*, naderhand kon je als upgrade de SA 8520 laten vervangen door een zwaardere driver, namelijk door de SA 8525, SA 8526 en SA 8535 (allen zijn: 60Watt AES, 1000Watt Piek).
- Low driver: SA 1503
- tri-plex front + blauw gespoten zwart foam
- voor het LED-indicatie paneeltje was een uitsparing gemaakt in het frontje

Blue Box II (25)

- 4 ronde basspoorten
- Mid/High driver: de RCD (neodyium) driver was de SA 8535
- Low driver: SA 1513 (had een iets langere slag dan de SA 1503)
- strekmetalen front met doek er achter gespannen
- LED-indicatie paneeltje zat op het frontje
- kast was aanzienlijk kleiner en ligter dan zijn voorganger


Inmiddels weet ik wel wat de Blue Box (PMS-5000 versterker) softwarematig kan:

* Inschakelen van de 220v spanning kan met een instelbare "delay" gebeuren, zodat na stroomuitval de Blue Boxen niet allemaal tegelijk aanschakelen als de stroom er weer opkomt en zo een te grote inschakelpiek veroorzaken.
* Instellingen zijn met een drie-cijferige code te "locken", zodat onbevoegden geen toegang hebben tot de Blue Box.
* Low en Mid/High zijn apart in te stellen (off, -59dB tot 0dB).
* Kan in standby-mode geschakeld worden.
* Automatische limitting en bescherming van de drivers.
* Na het aanzetten van de "Power-On" komt het geluid geleidelijk weer op de vooringestelde waarde (ook als de stroom even is weggevallen).
* Bij aanhoudende DC of te hoge temperatuur word de versterker automatisch in "standby-mode" gezet.
* "Two Stage" temperatuurbeveiliging.
* Konstante uitlezing mogelijk van temperatuur, afgegeven vermogen en het geleverde piek-vermogen.
* Via een paar menu-keuzes zijn de volgende gegevens nog uit de Blue Box te halen: totaal aantal draaiuren (met en zonder signaal), ID Code (serienummer) en software-versie.
* Versterker software kon/kan geupdated worden via SAnet.
* Via SAnet en de bijbehorende software kunnen de Blue Boxen afzonderlijk of in groepen worden bestuurt (alle eerder genoemde instellingen kunnen dan via de pc gedaan worden).
* Zonder SAnet (en bijbehorende software en hardware), maar wel gebruik makend van de SAnet aansluitingen, kan via één Blue Box (Master) een hele stack (Slaves) worden voorzien van dezelfde instellingen. Zo hoef je niet alle Blue Boxen apart af.
* Alle instellingen worden automatisch opgeslagen.


AANK00P BlUE BOX

Checklist:

    1. Check of er frontjes bij zitten, negen van de tien keer zijn de frontjes niet meer aanwezig (of het foam is verteerd), of worden domweg gewoon vergeten mee te verkopen (vraag er dus naar). Vraag dan ook gelijk of er fc's bij zitten. BB's werden zonder en met fc's verkocht.
    1. Vraag altijd naar de User Manual (Blauw SA mapje, A5), altijd leuk om er bij te hebben. Geldt overigens ook voor de Service Manual (Blauw SA map, A4).
    1. Check eerst aan de achterkant van de Blue Box (op de PMS-5000 versterker dus) of er een vast 220v snoer aan zit (zo niet, laten gaan).
    1. Check het serienummer op het stickertje, de eerste twee getallen stellen het jaartal voor, 90 of hoger zou mooi zijn, want dan is hij helemaal origineel al voorzien van alle updates en de software is te updaten (bij de oudere versterkers zijn de aanpassingen naderhand alleen aangebracht als de BB in onderhoud is geweest bij SA).

 

    1. Check de software versie (zie handleiding), moet 5.0 zijn of hoger (zo niet, laten gaan).

 

    1. Check de afmetingen van de hoornmond van de mid/hoog driver (de opening die dus gevuld word door een zwart of grijs stukje gaas) , die moet 163mm x 48mm zijn (is die een stuk kleiner, dan ook laten gaan, dan heb je namelijk een SA 8520 RCD te pakken, je moet minimaal een SA 8525 (of beter SA 8526) hebben, die zijn namelijk twee keer zo zwaar te belasten (de SA 8526 heeft zelfs daar boven op ook nog een hoger rendement).

 

    1. Check de woofer of het echt een SA 1503 is, die is te herkennen aan een “foamen” surround en aan de het blauwe frame (waarvan je net een randje ziet als hij is ingebouwd, tussen de “foam” rand en de kast).

 

    1. Check het vrijlopen van de woofer door met twee handen zachtjes de conus in te drukken, zou geluidloos moeten zijn zonder schrapend geluid.

 

    1. Check ook even bij de woofer dat de originele zwarte inbusboutjes zijn gebruikt met een onderlegring die net iets groter is dan de inbus (grote ringen onder de inbus beschadigen de “foamen” surround tijdens de montage, zodat naar verloop van tijd de surround scheurt en moet worden vervangen (surround is niet los verkrijgbaar bij SA, maar daar heb ik wel een adresje voor).

 

    1. Op de buitenkant van de kast moet je altijd aan de zijkanten het SA logo aantreffen, zo niet dan is hij overgeschilderd.

 

    1. Check nu de werking (met de handleiding van de BB bij de hand) van de Blue Box/PMS-5000 door hem aan te zetten met alleen de stroom er op (dus zonder ingangs-signaalkabel), normaal gesproken moet je absoluut niets horen (de Blue Boxen zijn van origine ruis, hiss en brom vrij), let er wel op dat beide INPUT’s (Low en High) op 0dB staan, brom kan hoorbaar zijn via de woofer en/of mid/hoog driver (de BB heeft immers twee versterkers), brom in beide kanalen of één kanaal (versterker) komt negen van de tien keren van uitgedroogde/leeggelopen condensatoren (zijn heel simpel te vervangen) .

 

    1. Check ook van beide kanalen of de temperatuur niet snel oploopt of zelfs in protect gaat (zie weer handleiding), de twee kanalen moeten ongeveer even warm worden.

 

    1. Check nu met een signaal of de beide kanalen in balans zijn qua geluid en kwaliteit (beiden INPUT’s (Low en High) moeten weer op 0dB staan (zie handleiding))

 

  1. Zet nu de Blue Box uit, en check of hij wijzigingen heeft onthouden als je hem weer aanzet, zo niet dan is de accu op het PCB leeg/kapot of de 5 Volts laadspanning is niet meer aanwezing (display kan dan ook “888” aangeven, en start dan niet verder op).

Buiten de “laten gaan” (= niet kopen) punten die ik aan gaf, moet je zelf even kijken op hoeveel van bovenstaande punten wat op aan te merken is, bij de Blue Box die je wilt kopen.

Hieronder de (extra) onkosten waarmee je te maken kan krijgen, als je een set "opknappers" koopt:

    • Kapotte of aanlopende SA 1503 woofer, nieuwe losse recone kost bij SA 145,- ex btw per speaker.
    • Kapotte RCD, nieuw los “bandje” kost 225,- euro ex btw per RCD.

 

    • Brommen versterker (wel spelend), nieuwe condensatoren, tientjes werk aan materiaal (laat je hem maken, kost het natuurlijk ook arbeidsloon).
    • Kapotte PMS-5000 (niet spelend), kost tweedehands zo'n ????.
  • Kapotte accu, ook hier weer tientjes werk.
  • Niet originele verf of kleur, 1 liter originele SA Blue Box lak (natlak) kost 59,- euro ex btw (1 ltr per box nodig).

Blue Box Manual Dowload

Bluebox Mnl 479681
PDF – 15,9 MB 267 downloads
Bluebox Service Manual
PDF – 7,7 MB 281 downloads

SA promo-foto, uit 1989.



Zeer zeldzame Vinyl plaat welke het beste via de blue box speakers te beluisteren is , uiteraard via andere types ook maar specifiek the blue box.


Folder van de SA 4525 BB

SA 4525 Bb
PDF – 452,6 KB 227 downloads